Schiedam Zuid

Nederland Nederland

Schiedam Zuid is een vooroorlogse wijk gelegen aan de Maas. In Schiedam Zuid wonen ongeveer 5.850 mensen in 2.995 woningen. Veel bewoners hebben een grote binding met de wijk en met elkaar. De wijk wordt begrensd door de Buitenhaven, Voorhaven, Maasboulevard, Jachthavenlaan, Havendijk, Willem de Zwijgerlaan, Schoolstraat, Oranjestraat en Gerrit Verboonstraat. Zuid omvat naast de Gorzen ook de Plantage en een deel van het Nassaukwartier.

De Gorzen

De buurten in Schiedam-Zuid kennen elk een eigen karakter. De Gorzen is een dichtbebouwde buurt met relatief gezien veel kleine woningen. Winkelstraat de Groenelaan benadrukt het dorpskarakter van de buurt. In de Gorzen woonden begin twintigste eeuw voornamelijk arbeiders van de Schiedamse scheepswerven Wilton Feijenoord, de Nieuwe Waterweg en Gusto.

De Plantage

Midden in de Plantage ligt het gelijknamige stadspark, dat in 1767 is aangelegd naar een ontwerp van de stadsarchitect Van Bol'es. Om het park liggen grote, vaak monumentale panden.

Nassaukwartier

Op de grens met Schiedam-West ligt het vooroorlogse Nassaukwartier, een hoogwaardige stadswijk met grote woningen. Net als de Gorzen stamt deze buurt uit het begin van de twintigste eeuw.

Maasboulevard

De wijk wordt aan de zuidkant begrensd door de flats aan de Maasboulevard met prachtig uitzicht op het park en de rivier.